OTVOREN DRUGI SIMPOZIJUM DRUŠTVA DOKTORA

JZU BOLNICA ISTOČNO SARAJEVO Nekategorisano OTVOREN DRUGI SIMPOZIJUM DRUŠTVA DOKTORA
0 Comments

Drugi simpozijum Društva doktora medicine Republike Srpske otvoren je danas u Istočnom Sarajevu uz učešće eminentnih stručnjaci iz različitih oblasti.

Direktor Bolnice “Srbija” Nebojša Šešlija je na Drugom simpozijumu Društva doktora medicine Republike Srpske u Istočnom Sarajevu rekao da je za tu ustanovu velika čast i zadovoljstvo da na jednom mjestu okupi eminentne stručnjaka iz različitih oblasti medicine, kako iz Republike Srpske, tako i šire.

On je zahvalio Društvu što je u organizaciji Drugog simpozijuma doktora medicine učestvuje Bolnica “Srbija” koja stalno radi na kontinuiranoj edukacije za sve zaposlene.

Šešlija je na simpozijumu prezentovao rad Bolnice “Srbija” u proteklih pet godina, kada su zahvaljujući Vladi Republike Srpske i predsjedniku Miloradu Dodiku uselili u nove prostore.

“Dobili smo novi objekat, opremljen najsavremenijom opremom najpoznatijih evropskih proizvođača, urađen po svim tada i u tom periodu, a i sada najvećim standardima koji su u medicini do tada poznati. Da u tom momentu to nije urađeno, sigurno bi rezultat bio da se ugasi bolnica”, rekao je Šešlija.

On je naglasio da se zahvaljujući novom objektu i novim ulaganjima u bolnicu, došlo do izuzetnih rezultata koje može s ponosom predstaviti čitavoj Republici.

Šešlija je rekao da sada u Bolnici “Srbija” pružaju znatno veći broj usluga nego što je to rađeno ranije i počeli su da vraćaju povrijenje pacijenata u ovu zdravstvenu ustanovu, što je bio primaran cilj.

On je naglasio da su ulaganjima i ozbiljnošću sa kojom radi Ministarstvo zdravlja Republike Srpske i predsjednik Dodik došli do toga da postižu zadovoljavajuće rezultate za sve stanovnike Republike.

Šešlija je rekao da se, uprkos tome što se nalazi u blizini Sarajeva, gdje postoje tri velike zdravstvene ustanove, zbog čega je teško zadržati kadar, u Bolnici “Srbija” uspjeli da očuvaju rad i održe šest dežurnih doktora 24 časa, da značajno povećaju broj usluga, kako ambulantnih pregleda tako i broj hospitalizacija.

Prema njegovim riječima, sada pružaju blizu 70 odsto usluga tercijalnog nivoa koje pruža samo klinički centar, a i usluge u nekim disciplinama kao što su urologija i otorina, pružaju Bolnica “Srbija” i Klinički centar Banjaluka.

“Tokom ove godine uspjeli smo pružiti i usluge ortopedske protetike, protetike kuka i koljena. Do sada je u ovoj godini urađeno blizu 100 takvih operacija, što mislim da su značajni rezultati za kompletnu našu regiju”, istakao je Šešlija.

On je podsjetio da je u posljednjih sedam do osam godina u penziju otišlo 15 do 20 doktora, a dvadesetak je otišlo u druge ustanove, ali su uz sve to uspjeli da organizuju posao na zadovoljavajući način, da raspišu i 43 nove specializacije i pošalju sedam doktora na subspecializaciju.

“Na taj način postavili smo garant opstanka ustanove u narednim godinama na području Istočnog Sarajeva na zadovoljstvo svih pacijenata naše regije”, poručio je Šešlija.

On je dodao da su u Bolnici “Srbija” uspjeli da riješe i problem odlaska tehničara na način da su zaposlili sve učenike koji su bili voljni poslije završetka srednje škole da počnu raditi u Bolnici i oni se kao pripravnici obučavaju za specifična odjeljenja gdje su najpotrebniji.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske LJubiša Ćosić otvorio je skup i istakao da treba nastojati zadržati medicinski kadar i naći način da im se povećaju primanja, te nastaviti sa poboljšanjem uslova u zdravstvu .

Ćosić, koji je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva, rekao je da će već u narednoj godini gradska uprava u saradnji sa gradskim opštinama kreirati ponudu stambenih objekata pod povoljnim uslovima mladim ljekarima i medicinskim radnicima.

“Mi moramo da ponudimo zemljište, da izdvojimo budžetska sredstva da se sufinansiraju neke stvari kako bi mladi doktori rješavali svoja stambena pitanja, a na Ministarstvu /zdravlja i socijalne zaštite/ je da radi na uslovima koji bi donijeli bolju platu”, istakao je Ćosić.

Ćosić je ukazao da je jedna od tema o kojoj se treba razgovarati i modernija medicinska oprema, ističući da je ona nabavljena prije šest godina na otvaranju Bolnice “Srbija” jednim dijelom već zastarjela.

“Znamo da Bolnici `Srbija` treba mamograf, bolja magnet rezonanca i nova oprema koja će smanjiti redove čekanja”, rekao je Ćosić novinarima prije otvaranja Simpozijuma.

Teme ovogodišnjeg Drugog simpozijum Društva doktora medicine Republike Srpske, kojem prisustvuju ljekari iz cijele Srpske i Srbije, su masovne nezarazne bolesti i novine u dijagnostici i terapiji, izjavio je Đorđe Pejić, predsjednik Skupštine ovog društva koje okuplja više od 1.600 ljekara.

Pejić je naglasio da Društvo nastoji svake godine okupiti što veći broj različitih specijalnosti, grana medicine na jednom mjestu, kako bi uspjeli razmijeniti različita mišljenja i iskustva, te se upoznati o nekim novim trendovima u samoj medicini.

On je rekao da je ovaj simpozijum klasifikovan kao međunarodni, što znači da nosi za predavače maksimalan broj bodova 10 i za učesnike pet bodova, što je važno u samom usavršavanju ljekara prilikom kontinuirane medicinske edukacije.

Direktor Bolnice u Foči Nenad Lalović istakao je da je ovo jedan vrlo značajan simpozijum, koji organizuje Društvo doktora medicine u saradnji sa Bolnicom “Srbija” u Istočnom Sarajevu, da je jako dobro posjećen, prijavljeno je više od 200 učesnika, a biće prezentovano oko 25 naučnih radova i tema sa međunarodnim učešćem.

“Sa nama će danas biti predavači iz Srbije, poznata imena u oblasti pankreatične hirurgije. Govoriću o jednom vrlo ozbiljnom i teškom oboljenju koje se zove akutna upala gušterače. To je jedna bolest koja se u određenom procentu, više od 10 do 15 odsto slučajeva završava smrtnim ishodom u roku od 24 do 48 časova nakon početka bolesti”, istakao je Lalović.

Drugi simpozijum Društva doktora medicine Republike Srpske održava se danas u Istočnom Novom Sarajevu, a tokom simpozijuma planirane su dvije sesije.

Tokom simpozijuma, čiji je pokrovitelj predsjednik Republike Srpske, prezentovan je i petogodišnji rad Bolnice “Srbija” iz Istočnog Sarajeva.

Simpozijum se održava uz finansijsku podršku grada Istočno Sarajevo

Categories:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *