RANO OTKRIVANJE KARCINOMA DOJKE NAJBOLJI PUT U LIJEČENJU

JZU BOLNICA ISTOČNO SARAJEVO Nekategorisano RANO OTKRIVANJE KARCINOMA DOJKE NAJBOLJI PUT U LIJEČENJU
0 Comments

Specijalista onkohirurgije sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Zoran Kozomara bio je jedan od predavača na drugom Simpozijumu održanom u Bolnici „Srbija“, gdje je govorio o sentinel biopsiji aksilarnih limfnih čvorova kod ranog karcinoma dojke.

„Veoma mi je drago što imam priliku da učestvujem na drugom simpozijumu u organizaciji Bolnice „Srbija“. Moja obaveza je bila da se odazovem pozivu i da prisustvujem ovakvom naučnom skupu“, istakao je dr Kozomara.

Dr Kozomara se bavi hirurgijom dojke, hirurgijom štitne žlijezde i melanomima.

„U Bolnici „Srbija“ prisustvovao sam operacijama kada su ljekari vaše ustanove počeli da primjenjuju metodu detekcije prvog sentinel limfnog čvora kod karcionoma dojke. Vi imate jako dobar tim, koji to jako lijepo radi“, dodao je dr Kozomara.

On kaže da je karcinom dojke najčešća maligna bolest kod žena u periodu od 35 do 54 godine.

„Za jednu malignu bolest treba oko sedam, osam godina da od jedne ćelije pređe u malignu u unvanzivni tip koji možemo da detektujemo. Osnova svakog uspjeha u liječenju je rano otkrivanje i savremene metode liječenja“, naglasio je dr Kozomara.

Prema njegovim riječima, tumor se iz dojke širi u pazušnu jamu i veoma je važno otkriti da li ima malignih ćelija u pazušnoj jami, jer je i ranije bio standard da se radi vađenje svih čvorova iz pazužne jame.

„Veoma je bitno da vidimo mikroskopom put gdje je moguće da se karcinom proširio, a to je sentinel metoda, obilježavanje prvog čvora u pazuhu“, naveo je dr Kozomara.

„Rano otkrivanje karcinoma dojke je najbolji put u liječenju i apelujem na sve žene da rade samopreglede. Mamografije je potrebno raditi poslije pedesete godine na svake dvije godine života, a mlađe žene ultrazvuk dojke jednom godišnje“, zaključio je dr Kozomara.

Categories:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *