IVANOVIĆ: TRANSPORTNI INKUBATOR ZNAČAJAN ZA ŽIVOT NOVOROĐENČADI

JZU BOLNICA ISTOČNO SARAJEVO Nekategorisano IVANOVIĆ: TRANSPORTNI INKUBATOR ZNAČAJAN ZA ŽIVOT NOVOROĐENČADI
0 Comments

Bolnica “Srbija” u Istočnom Sarajevu ima samo jedan transportni inkubator za novorođenčad iz 2001. godine čije prednosti nisu ni blizu novog koji će biti obezbijeđen kroz predstojeću akciju “S ljubavlju hrabrim srcima” pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, rekla je načelnik Odjeljenja pedijatrije naše ustanove Tamara Ivanović.


Ona je istakla da je značaj inkubatora za transport novorođenčadi ogroman, jer omogućava da beba bezbjedno stigne do tercijarne ustanove, gdje se nastavlja liječenje.

“Ne samo da povećava stepen preživljavanja, već je i kvalitet života nakon tog liječenja mnogo bolji, ako smo startno krenuli sa adekvatnim tretmanom”, istakla je Ivanovićeva.

Ona je istakla da vitalno ugroženo novorođenče spada u red najtežih pacijenata u medicini uopšte, te pojasnila da se njegovo liječenje uvijek obavlja u ustanovama tercijarnog ranga, u posebno opremljenim jedinicama intenzivne neonatološke njege.

“Sve ustanove nemaju takve jedinice, ne samo kod nas, nego i u najrazvijenijim zemljama na svijetu, tako da je naš zadatak da transportujemo svu tu novorođenčad koja treba da se liječe na takvim mjestima, što prije i što bezbjednije”, navela je Ivanovićeva.

Prema njenim riječima, u Bolnici “Srbija” godišnje bude od 30 do 35 prijevremeno rođenih beba koja se najčešće transportuju, jer su najugroženije.

“Mi transportujemo u ustanove višeg ranga osam do 10 novorođenčadi na godišnjem nivou. Prošle godine je bilo osam, ove godine do sada ih je transportovano devet”, rekla je Ivanovićeva.

Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Banjaluci će 26. decembra biti održano 13. donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” radi nabavke transportnih inkubatora u porodilištima širom Srpske.

Categories:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *