U BOLNICI „SRBIJA“ PUŠTEN U RAD APARAT ZA MJERENJE GUSTINE KOSTIJU

JZU BOLNICA ISTOČNO SARAJEVO Nekategorisano U BOLNICI „SRBIJA“ PUŠTEN U RAD APARAT ZA MJERENJE GUSTINE KOSTIJU
0 Comments

U Bolnici „Srbija“ pušten je u rad DEXA – aparat za denzitometriju- mjerenje gustine kostiju, koji je našoj ustanovi donirala gospođa Nevenka Klepić Hadžibašioglu.

Pred sam kraj života gospođa Nevenka opet je pokazala svoju humanost i obezbijedila novac za aparat koji će biti na raspolaganju svim stanovnicima naše regije, a i šire, zbog čega smo joj neizmjerno zahvalni. Pored aparata za mjerenje gustine kostiju, ona je Bolnici „Srbija“ donirala i barokomoru, a imala je u planu pokloniti i još jednu, uvidjevši potrebu za istom.

„Potreba stanovnika za mjerenjem gustine kostiju je veoma velika i Bolnica „Srbija“ je od sada u mogućnosti da pruža ovu vrstu pregleda. Dexa je prvi, jedini i najsavremeniji aparat u državnoj ustanovi na području Sarajevsko- romanijske regije“, istakla je dr Aleksandra Magazin, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

Prema njenim riječima, denzitometrija je brza, bezbolna, neinvazivna procedura, koja služi za procjenu stepena odstupanja u mineralnoj gustini kostiju. Najrelevantnije tačke mjerenja su kuk i lumbalna kičma.

“DEXA se najčešće koristi za dijagnostiku osteoporoze, koja podrazumijeva postepen gubitak koštane mase kao i promjenu same strukture kostiju, zbog čega kosti postaju tanke, krhke i podložne prelomima. Osteoporoza se najčešće otkriva tek kada dođe do preloma kosti”, dodaje dr Magazin.

Ona je navela da se mjerenje gustine kostiju preporučuje: ženama u ranoj menopauzi, osobama kojima se smanjila visina više od 2, 5 cm, pacijentima sa hroničnim oboljenjima koji koriste medikamente koji dovode do gubitka koštane mase, osobama koje imaju uporan bol u leđima, onima koji su dobili prelom nakon manje traume ili imaju pozitivnu porodičnu anamnezu preloma. Pacijentima na kortikosteroidnoj terapiji, supstitucionoj terapiji za štitnu žlijezdu i onkološkim pacijentima preporučuje se mjerenje gustine kostiju dva puta godišnje.

Za pregled je neophodna uputnica porodičnog ljekara. Takođe, postoji i komercijalni pregled za neosigurana lica koji košta 40 KM. Pacijenti pregled mogu zakazati na broj telefona 057/325-302 svaki radni dan u periodu od 7.00 do 15.00 časova.

Categories:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *