SLUŽBA RADIOLOGIJE U BOLNICI „SRBIJA“

JZU BOLNICA ISTOČNO SARAJEVO Nekategorisano SLUŽBA RADIOLOGIJE U BOLNICI „SRBIJA“
0 Comments

DR MIRVIĆ: EKSPANZIJA SLUŽBE ZA RADIOLOGIJU

„Služba radiologije u Bolnici „Srbija“ osnovana je 1992. godine i do današnjeg dana doživjela je ekspanziju, kako po edukacijama i radnim sposobnostima osoblja, tako i unapređenjem tehničkog dijela“, istakla je dr Zorica Mirvić, specijalista radiologije i rukovodilac Službe radiologije u Bolnici „Srbija“.

Ona kaže da ovoj službi gravitiraju pacijenti grada Istočno Sarajevo, istočne Hercegovine i većeg dijela istočne Republike Srpske. Zdravstvene usluge dijagnostičkog tipa, primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa se pružaju i u urgentnim slučajevima, 24 časa dnevno. Osim toga, obavljaju se sistematski ili periodični pregledi, pregledi na zahtjev radnih, sportskih i drugih organizacija.

„Radiološka služba primjenjuje zakonsku regulativu koja se tiče prava pacijenata u smislu informisanosti istog o tipu dijagnostike, načinu primjene i mogućim komplikacijma. Usluge koje se pružaju zakazuju se telefonski i preko porodičnog ljekara“, naglasila je dr Mirvić.

Dr Mirvić navela je kabinete i vrste usluga koje se rade u Službi radiologije u Bolnici “Srbija”.

U Službi radiologije nalazi se RTG kabinet koji posjeduje dva RTG aparata-grafija, od kojih je jedan mobilni i koriste se za snimanje pluća, karlice, uro i muskuloskeletnog sistema. U kabinetu za mamografiju nalazi se digitalni mamografski aparat na kojem se obavlja mamografski pregled ženske i muške dojke, uz tumačenje dobijenih snimaka na radnoj konzoli, uz izdavanje pisanog nalaza i CD snimka navedenog pregleda.

U ultrazvučnom kabinetu nalazi se pet ultrazvučnih aparata na kojim se obavljaju pregledi vrata, štitne, paratireoidnih i limfnih žlijezda, dojki, trbuha, karlice, mekih tkiva, te doppler krvnih sudova vrata, ekstremiteta, abdomena, karlice i urotrakta. Takođe, u ultrazvučnom kabinetu se radi Core biopsija dojki.

CT kabinet sastoji se od dva aparata za kompjuterizovanu tomografiju-16 slajsni i postavku 128-slajsnog. Obavljaju se pregledi u nativnoj i kontrastnoj seriji i to pregledi kranijuma, orbita, PNS, hipofize, temporalne kosti, vratne, torakalne i LS kičme, vrata, grudnog koša, abdomena, karlice, muskuloskeletnog sistema, a za bolničke pacijente u saradnji sa vaskularnim hirurgom i angiografija krvnih sudova.

U MRI kabinetu nalazi se aparat za MRI od 1,5 T. Obavljaju se pregledi u nativnoj i postkontrasnoj seriji i to kranijuma, krvnih sudova kranijuma, hipofize, orbita, PNS, temporalne kosti, PCU sa nervima, vratne , torakalne i LS kičme vrata, abdomena i male karlice, te muskoloskeletnog sistema. Takođe, bolnica posjeduje 2 C luka, smještena u hirurške sale.

U Službi radiologije zaposlena su četiri specijalista radiologije, tri doktora na specijalizaciji, 12 tehničara, dvije medicinske sestre. Radno vrijeme je 24 sata dnevno, u smislu redovnog radnog vremena, turnusa i pripravnosti.

Categories:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *