DR HAŠIMBEGOVIĆ: OBAVEZAN PREGLED OFTALMOLOGA PRIJE UPOTREBE KONTAKTNIH SOČIVA

JZU BOLNICA ISTOČNO SARAJEVO Nekategorisano DR HAŠIMBEGOVIĆ: OBAVEZAN PREGLED OFTALMOLOGA PRIJE UPOTREBE KONTAKTNIH SOČIVA
0 Comments

Dr Selma Hašimbegović, specijalista oftalmologije i optometrije kaže da kontaktna sočiva predstavljaju optička pomagala izrađena od specijalnih materijala, koja se stavljaju direktno na površinu oka u cilju ispravljanja refraktivnih grešaka oka, kao što su kratkovidost, dalekovidost, astigmatizam i presbiopija.

Preporuka stručnjaka, kao i samih proizvođača, jeste da prije nošenja kontaktnih sočiva obavezno posjetite specijalistu oftalmologa, koji će vam nakon urađenog detaljnog pregleda predložiti adekvatna kontaktna sočiva u skladu sa vašim potrebama.

“Na osnovu materijala koji se koristi za izradu, kontaktna sočiva se dijele na meka kontaktna sočiva, polutvrda sočiva – gas propusna sočiva i tvrda sočiva. Meka kontaktna sočiva su najzastupljenija sočiva na tržištu, odnosno najveći procenat pacijenata upravo koristi ovu vrstu sočiva za korekciju vidne oštrine”, naglasila je dr Hašimbegović.

Ona je pojasnila da u odnosu na kontaktna sočiva starijih generacija, materijali nove generacije od kojih se prave meka kontaktna sočiva imaju do sedam puta veću propustljivost kiseonika i imaju vrlo dobru površinsku vlažnost, te pružaju osjećaj udobnosti tokom njihove primjene.

“Meka kontaktna sočiva se mogu podijeliti na dvije osnovne kategorije, prema tome koliko dugo se nose i prema tome koje stanje oka koriguju. Na osnovu dužine nošenja, zapravo vijeka trajanja, kontaktna sočiva se dijele na dnevna, mjesečna i tromjesečna. Kada je u pitanju podjela prema vrsti korekcije tu imamo sferična, torična i multifoklana sočiva”, istakla je dr Hašimbegović.

Prema njenim riječima, kontaktna sočiva imaju brojne prednosti u odnosu na naočare. Prvenstveno, kontaktna sočiva naliježu na čitavu rožnjaču i na taj način je omogućen prirodniji vid, dok osobe koje nose naočare imaju smanjen periferni vid, jer im okviri najčešće ne mogu obuhvatiti čitavo vidno polje.

Zbog toga se nošenje sočiva preporučuje sportistima, vozačima, ali i drugim osobama čije aktivnosti zahtjevaju šire, prirodno vidno polje. Za razliku od naočara, kontaktna sočiva se mogu nositi i kada postoji velika razlika u dioptriji između očiju. Ovakvim pacijentima, koji ne žele ili ne mogu da hirurški odstrane dioptriju, kontaktna sočiva predstavljaju i jedino rešenje za korekciju vida, pojasnila je dr Hašimbegović.

Ona je dodala da pored toga što kontaktna sočiva imaju brojne prednosti, njihovo nošenje može dovesti i do nekih komplikacija kao što su infekcije. Međutim, odabir odgovarajućeg tipa sočiva, pravilno održavanje higijene, redovna zamjena i redovne kontrole kod oftalmologa mogu učiniti da nošenje kontaktnih sočiva bude toliko udobno i sigurno po zdravlje vaših očiju, da ih ni ne osjetite.

“Održavanje sočiva podrazumjeva čišćenje, dezinfekciju i deprotenizaciju sočiva. Čišćenjem sočiva se otklanjaju mehaničke nečistoće sa površine sočiva. Odmah po skidanju, sočivo se postavi na dlan ruke i pospu dvije do tri kapi namjenske otopine za čišćenje. Jagodicom kažiprsta druge ruke vrši se blago trljanje sočiva oko 20 sekundi sa obje strane”, navela je dr Hašimbegović.

Ona kaže da mnogi ljudi biraju kontaktna sočiva jer su praktična, ali nošenje sočiva zahtjeva određeni nivo odgovornosti.

“Ako nosite mjesečna kontaktna sočiva, važno je da ih pravovremeno promijenite, te da ih redovno i pažljivo čistite i dezinfikujete. Ne budete li pravilno brinuli o higijeni kontaktnih sočiva, može doći do brojnih infekcija i ozbiljnih bolesti oka. Zbog toga se najčešće preporučuje korištenje jednodnevnih kontaktnih sočiva za koje ne trebate posebno brinuti”, zaključuje dr Hašimbegović.

Categories:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *