SVJETSKI DAN ANESTEZIJE, 16. OKTOBAR 2023. GODINE

JZU BOLNICA ISTOČNO SARAJEVO Nekategorisano SVJETSKI DAN ANESTEZIJE, 16. OKTOBAR 2023. GODINE
0 Comments

„Anestezija je namjerno izazvana neosjetljivost koju ljekar postiže unošenjem lijekova anestetika u organizam. Specijalisti anesteziologije su jedini ljekari koji su obučeni za vođenje anestezije, davanje terapije za suzbijanje bolova kao i liječenje kritično oboljelih pacijenata u jedinicama intenzivnog liječenja“, istakla je dr Jelena Božović, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom Bolnice „Srbija“ povodom Svjetskog dana anestezije.

Ona kaže da zavisno od vrste i težine operativnog zahvata anesteziolog određuje koja vrsta anestezije je adekvatna za pacijenta. Anestezija se dijeli na opštu i regionalnu.

„Opšta anestezija je postupno, povratno smanjenje funkcije CNS-a koje uzrokuje najprije gubitak svijesti, zatim neosjetljivost na bol, gubitak sjećanja na operativni zahvat i na kraju mišićnu relaksaciju. Postoji jasan redoslijed davanja lijekova kako bi pacijent bio što bezbolnije i sa manje traume proveden kroz anesteziju i hiruršku intervenciju“, naglasila je dr Božović.

Pojasnila je da je regionalna anestezija tehnika u kojoj iniciranjem anestetika u blizini živaca – periferni blok ili kičmenu moždinu- centralni blok, izazivamo neosjetljivost na bol jedne regije na tijelu, dok je svijest očuvana.

Prema njenim riječima, jedna od obaveznih radnji koja prethodi samom operativnom zahvatu jeste preoperativni anesteziološki pregled. On podrazumijeva da se sagleda cjelokupno zdravstveno stanje pacijenta poput propratnih oboljenja, lijekova koji se koriste, alergija, te se analiziraju nalazi neophodni za planirani operativni zahvat, a to su laboratorijski nalazi, RTG snimak pluća sa očitanjem, EKG, nalaz interniste.

Pored ovih nalaza koji su uobičajeni nekada je neohodno uraditi i dodatne nalaze i preglede. Na osnovu dobijenih podataka procjenjuje se zdravstvena spremnost za planirani operativnih zahvat i vrstu anestezije, dodaje dr Božović.

„Odlazak na operaciju bez sumnje, može biti vrlo stresan za pacijenta i izazvati strah. Ugodan razgovor sa pacijentom uz detaljne informacije o operativnom zahvatu i vrsti anestezije, neophodan je za stvaranje povjerenja kako bi se taj strah smanjio. Treba imati na umu kako nijedan medicinski zahvat nije bezopasan. Međutim, uz pomoć modernih anestezioloških aparata, monitoringa vitalnih funkcija i lijekova koje koristimo, te adekvatno obučenog medicinskog kadra, rizik od komplikacija sveden je na minimum“, zaključuje dr Božović.

Svjetski dan anestezije obilježava se svake godine 16. oktobra na dan kada se dogodio jedan od najznačajnijih događaja u istoriji medicine. Prvi put u svijetu 1846. godine uspješno je primjenjena etar anestezija kod operativnog zahvata, Time je zauvijek promjenjen pristup hirurškom liječenju, dokazujući da je moguće da se pacijent podvrgne operaciji bez nesnosne boli.

Categories:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *