ODRŽAN SIMPOZIJUM O SAVREMENOM LIJEČENJU U KARDIOLOGIJI

JZU BOLNICA ISTOČNO SARAJEVO Nekategorisano ODRŽAN SIMPOZIJUM O SAVREMENOM LIJEČENJU U KARDIOLOGIJI
0 Comments

Organizovanjem Simpozijuma doktora medicine o savremenom pristupu u dijagnostici i liječenju kardiometaboličkog sindroma danas je završena višednevna manifestacija “Dani Bolnice `Srbija`”.

Direktor Bolnice “Srbija” Nebojša Šešlija istakao je da je organizovanje ovog simpozijuma kruna manifestacije u okviru koje su okupili najeminentnije stručnjake iz oblasti kardiologije, predstavnike medicinskih fakulteta iz Republike Srpske i Srbije, koji su došli da daju podršku u daljem radu, razvoju i edukaciji kadra ove zdravstvene ustanove.

“Edukacija je najbitniji faktor za naš mladi kadar jer bez toga nema ni kvalitetne usluge za korisnike naših usluga. U narednim godinama ćemo se truditi da u okviru obilježavanja `Dana Bolnice `Srbija“ okupimo najeminentnije stručnjake iz oblasti koje tada budu u fokusu”, istakao je Šešlija.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo što je grad i ove godine pokrovitelj manifestacije, odnosno simpozijuma koji je stavio fokus na elektrokardiologiju.

“Ogranizovati ovakvu manifestaciju, simpozijum govori da, osim redovnih aktivnosti, Bolnica `Srbija` radi stvari koje privlače gostujuće profesore, eminentne stručnjake da održe predavanje, ali i naše specijaliste medicine koji će čuti nove stvari i nove savremene trendove u ovoj oblasti”, rekao je Ćosić.

On je naveo da napredak Bolnice predstavlja napredak i za grad, jer je, osim Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ova zdravstvena ustanova, ali i cijeli zdravstveni sistem, jedan od osnovnih stubova njegovog funkcionisanja.

Ćosić je rekao da je ovo bolnica svih šest opština, ali i Sarajevsko-romanijske regije, dodajući da će i dalje imati podršku grada.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić istakao je da se na ovaj način saopštavaju nove naučne i stručne informacije ljudima koji rade ovdje.

“Osim toga, na ovaj način se promoviše ova bolnica, ne samo kao ustanova gdje se liječe pacijenti, nego i gdje se razmjenjuju vrlo ozbiljne ideje i vrši ozbiljna akademska diskusija oko različitih stvari koje su bitne”, ukazao je Bokonjić.

On je dodao da su kvalitet predavača i tema garant uspjeha ovog simpozijuma.

“Ovakav način pristupa i organizacije koju menadžment već uspješno radi tri godine je za nas kao Medicinski fakultet veoma značajno. Nastavićemo da i dalje podržavamo Bolnicu `Srbija`, da pomažemo u razvoju kadra”, naglasio je Bokonjić, dodajući da je cilj zadržati mlade na ovim prostorima.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci akademik Ranko Škrbić rekao je da je ovo prilika da se razmijene iskustva i usvoje nove smjernice za liječenje.

Škrbić je napomenuo da je kontinuirano obrazovanje zdravstvenih radnika svih profila nešto bez čega moderno zdravstvo ne može da funkcioniše nigdje u svijetu, pa tako ni ovdje.

“Stalno pratimo novine i nastojimo da nešto što je najnovije odmah i primijenimo. U eri modernih digitalnih tehnologija sve informacije su dostupne, a na nama stručnjacima je da filtriramo ono što je dostupno, jer ljudi koji nisu u struci, često mogu da budu navedeni pogrešnim informacijama o oboljenju, liječenju, terapiji, što je kovid najbolje pokazao – koliko je bilo dezinformacija”, naveo je Škrbić.

On je dodao da resorno ministarstvo i nadležne institucije nastoje da podignu opšti kvalitet i nivo usluga kroz dizajniranje odgovarajućeg prostora i opreme.

“Imate mlade doktore, iskusne, koji su glavni stub na koji se zdravstvo oslanja i moraju stalno biti u trendu sa svim najnovijim smjernicama. Ako ne pratite i ne učite, onda zaostajete, a nije cilj da naše stanovništvo zbog toga trpi”, rekao je Škrbić.

Direktor Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini Zlatko Maksimović čestitao je za dobro organizovan skupu, ističući da je edukacija, ulaganje u znanje, investicija koja se uvijek isplati.

Akademik Miodrag Ostojić istakao je da su u zdravstvu značajni edukacija i naučnoistraživački rad.

“Danas radimo edukaciju o kardiometaboličkom sindromu, odnosno o bolestima koji zahvataju gojazne, a gojaznost je epidemija 20. i 21 vijeka. Bitno je da imate fizičku aktivnost, odnosno da se posvetite sebi”, rekao je Ostojić.

Tradicionalna manifestacija “Dani Bolnice `Srbija`”, koja je održana u proteklih pet dana, obuhvatila je niz aktivnosti.

Categories:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *