PREDAVANJE ZA NEMEDICINSKI KADAR S CILJEM PREVENCIJE BOLNIČKIH INFEKCIJA

JZU BOLNICA ISTOČNO SARAJEVO Nekategorisano PREDAVANJE ZA NEMEDICINSKI KADAR S CILJEM PREVENCIJE BOLNIČKIH INFEKCIJA
0 Comments

U Bolnici “Srbija” danas je organizovano predavanje za nemedicinski kadar Bolnice pod nazivom “Briga za zdravlje radnika na radnom mjestu” s ciljem edukacije zaposlenih na polju prevencije bolničkih infekcija.

Predavanje je organizovano u okviru manifestacije “Dani bolnice `Srbija`”, a direktor ustanove Nebojša Šešlija rekao je da ovim predavanjem želimo pokazati da cijenimo sve zaposlene i da je za funkcionisanje ustanove potreban zajednički rad kompletnog kolektiva.

Šešlija je naveo da je ovo prilika da se razgovara o tome kako da zaposleni, nemedicinski kadar najadekvatnije zaštiti sebe, ali i pacijente i ostali medicinski kadar od mogućnosti širenja raznih infekcija, kako ih mogu spriječiti i odgovoriti tim zahtjevima.

Konsultant naše bolnice za bolničke infekcije Biljana Mijović istakla je da ova zdravstvena ustanova podjednako vodi brigu o pacijentima, ali i svojim zaposlenima, a današnje predavanje je posvećano nemedicinskim radnicima s ciljem da se ukaže na to kako zaposleni u bolnici mogu biti izvori zaraze za pacijente i kako preventivno djelovati da se to spriječi.

Ona je dodala i da bolnička sredina koja često bude puna različitih patogena može da utiče na zaposlene, zarazi ih i ostavi trajne posljedice.

“Meni je čast što kao član Komisije za bolničke infekcije kontinuirano učestvujem u radu ove bolnice, jer sam uočila nešto što je vizija i misija ove ustanove, da pruži najadekvatniju zdravstvenu zaštitu pacijentima, ali i pokaže brigu o zaposlenima”, izjavila je Mijovićeva, koja je profesor epidemiologije na Medicinskom fakultetu u Foči.

Ona je dodala da se sve ono što nastane u bolnici, a nije bilo prisutno kada je neko došao u bolnicu, bilo da je nastalo kod pacijenata ili zaposlenih, smatra se bolničkom infekcijom.

Mijovićeva je napomenula da te infekcije mogu da se manifestuju i nakon otpusta pacijenta iz bolnice.

“Postoje određene definicije Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, na osnovu kojih mi cijenimo da li je nešto zaista bolnička infekcija”, navela je Mijovićeva.

Prema njenim riječima, najčešće to budu infekcije operativnog mjesta, probavnog, mokraćenog sistema, krvi i respiratone zaraze, koje su se pokazale kao veliki kapacitet za bolničko širenje.

“Kovid nas je naučio koliko je važno da postoje mjere prevencije u suzbijanju bolničkih infekcija, jer je baš kovid imao tako veliki potencijal širenja i među zaposlenima i pacijentima”, ukazala je Mijovićeva.

Glavna sestra Bolnice “Srbija” Borjana Petrović istakla je da je predavanje organizovano za nemedicinski kadar, a odnosi se na spremačice, servirke i zaposlene u vešeraju.

“Smatramo da je neophodna edukacija nemedicinskog kadra kako bi se poboljšale usluge ove zdravstvene ustanove”, naglasila je Petrovićeva.

Categories:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *