ŠKOLA ELEKTROKARDIOGRAFIJE O OBRADI POREMEĆAJA SRČANOG RITMA

JZU BOLNICA ISTOČNO SARAJEVO Nekategorisano ŠKOLA ELEKTROKARDIOGRAFIJE O OBRADI POREMEĆAJA SRČANOG RITMA
0 Comments

Direktor Bolnice “Srbija” Nebojša Šešlija rekao je da je ova ustanova uspjela da u saradnji sa Udruženjem kardiologa Republike Srpske organizuje prvu školu elektrokardiografije u okviru manifestacije “Dani Bolnice `Srbija`” i okupi najeminentnije stručnjake iz ove oblasti, što daje na značaju ovoj ustanovi, ali i kompletnoj regiji kada je riječ o zdravstvenom sektoru.

“Koliko je bitno za našu ustanovu, toliko je za domove zdravlja, jer je ovo jedna od osnovnih pretraga sa kojom počinju svi pregledi u svim zdravstvenim ustanovama”, rekao je Šešlija.

Prim. dr Dragan Unčanin sa Klinike za kardiologiju Univerzitetsko kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske ističe da je škola elektrokardiografije organizovana sa idejom da se obradi poremećaj srčanog ritma kao nešto što se u kliničkoj praksi često javlja.

“Postoji opravdana potreba da se o tome upozna što širi krug ljekara s obzirom da je dinamika poremećaja srčanog ritma takva da mogu biti vrlo kompleksne i da mogu snažno uticati na ishod kod svakog pacijenta. Ove godine smo obradili brze poremećaje srčanog ritma, što nam ostavlja prostora da za naredni put obradimo i one usporene sa potrebom za ugradnjom divajsa, pejsmejkera, defibrilatora ili aparata za srčanu resinhronizacijsku terapiju”, rekao je prim. dr Unčanin.

On je dodao da sa Bolnicom “Srbija” imaju uspješnu dugogodišnju saradnju, te izrazio nadu da će tako biti i ubuduće.

Ljekar Bolnice “Sveti vračevi” iz Bijeljine prof. dr Lazar Angelkov zahvalio je domaćinu za poziv da održi predavanje o elektrokardiografiji, dodajući da će to nastaviti da što više popularizuje u Republici Srpskoj.

“Današnji sastanak iskoristili smo da što više upoznamo naše kolege u vezi sa elektrokardiografijom i njenim mogućnostima. Sličan sastanak imaćemo 2. decembra u Bijeljini”, naveo je prof. dr Angelkov.

Kardiolog Bolnice “Srbija” dr Bojan Pejović istakao je da su željeli približiti tumačenje EKG-a kolegama koji su i na primarnom nivou zdravstvene zaštite, ali i onima koji rade u bolnicama.

“Imamo eminentne stručnjake iz Republike Srpske koji se bave elektrofiziologijom i poremećajima srčanog ritma. Želimo da na što adekvatniji način pokušamo razjasniti neke nedoumice našim kolegama koji svakodnevno rade sa pacijentima”, rekao je dr Pejović.

Sutra, završnog dana manifestacije, biće održan Simpozijum doktora medicine, čija tema će biti kardiometabolički sindrom – “Savremeni pristup u dijagnostici i liječenju”.

Categories:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *