IZVEDENA POKAZNA VJEŽBA ZBRINJAVANJA HITNIH STANJA

JZU BOLNICA ISTOČNO SARAJEVO Nekategorisano IZVEDENA POKAZNA VJEŽBA ZBRINJAVANJA HITNIH STANJA
0 Comments

Na Trgu Srbija u Istočnom Novom Sarajevu danas je izvedena pokazna vježba “Zbrinjavanje hitnih stanja na terenu”, u okviru manifestacije “Dani Bolnice `Srbija`”.

Glavna sestra Bolnice “Srbija” Borjana Petrović izjavila je novinarima da je vježba od velikog značaja za zdravstvene radnike, ali i učenike srednje medicinske škole, jer je edukativnog karaktera.

“Smatram da će ovo imati odjeka i na terenu, odnosno da će ovi učenici, koji su prisustvovali pokaznoj vježbi, moći da pomognu nekome kada bude potrebno”, navela je Petrovićeva.

U ime Edukativnog savjeta zdravstvenih tehničara Republike Srpske medicinska sestra-tehničar Biljana Ćurguz istakla je da će vježba u velikoj mjeri značiti ljudima na terenu prilikom zbrinjavanja hitnih stanja, ali i srednjoškolcima omogućiti da znaju šta ih očekuje u daljem radu.

Ona je zahvalila upravi bolnice koja ih je pozvala i dala veliko povjerenje da izvedu pokaznu vježbu.

“Imali smo zbrinjavanje velikih arterijskih krvarenja koja su opasna po život i za koje treba kratko vrijeme da se zbrinu, kako ne bi došlo do iskrvarenja i smrti. Radili smo i KPR, odnosno osnovno održavanje života /Basic Life Support/ kod zastoja srca”, navela je Ćurguzova, koja je specijalista urgentne njege.

Učenica drugog razreda Srednjoškolskog centra “Istočna Ilidža”, smjer medicinski tehničar, Jana Marvan rekla je da je pokazna vježba dobra prilika da nauči osnovne stvari potrebne za pružanje hitne pomoći, jer se nikad ne zna kada može zatrebati nekom.

U okviru manifestacije “Dani bolnice `Srbija`” za sutra je planiran škola elektrokardiografije u amfiteatru Bolnice.

U petak, 10. novembra, posljednjeg dana manifestacije, planiran je Simpozijum doktora medicine, čija tema će biti kardiometabolički sindrom – “Savremeni pristup u dijagnostici i liječenju”.

Categories:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *