U MARTU AKCIJA BESPLATNIH SKRINING TESTOVA ZA ŽENE

JZU BOLNICA ISTOČNO SARAJEVO Nekategorisano U MARTU AKCIJA BESPLATNIH SKRINING TESTOVA ZA ŽENE
0 Comments

Bolnica “Srbija” i Gradska uprava Istočno Sarajevo organizovaće u martu akciju besplatnih skrining testova za žene sa područja Istočnog Sarajeva s ciljem preventivnog djelovanja protiv karcinoma grlića materice, koji je u posljednjih nekoliko mjeseci u alarmantnom porastu.

Direktor Bolnice “Srbija” Nebojša Šešlija rekao je na konferenciji za novinare da su iz Odjeljenja ginekologije i akušerstva upozoreni o alarmantnom porastu broja žena kod kojih je otkriven tumor grlića materice, što je bio signal da se brzo nešto preduzme.

“Ovaj problem smo predočili gradonačelniku Ljubiši Ćosiću koji je podržao akciju besplatnih skrining testove u martu. Svaki radni dan ćemo vršiti zakazivanje i obavljati preglede, a ukoliko bude potrebe našim sugrađankama ćemo obezbijediti i adekvatno liječenje u našoj ustanovi”, naveo je Šešlija.

Specijalista ginekologije i akušerstva Slavica Mutabdžija rekla je da, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu godišnje od karcinoma grlića materice oboli oko 500.000 žena, od kojih polovina premine.

Ona je dodala da je ovaj karcinom u visokorazvijenijim zemljama skoro iskorijenjen, dok je u zemljama u razvoju u naglom porastu.

“Posljednjih mjeseci primijetili smo da na našem odjeljenju raste broj žena oboljelih od ovog oboljenja. Od kraja decembra do polovine februara imali smo sedam novootkirivenih karcinoma grlića materica u poodmaklom stadijumu. Riječ je od ženama od 48 do 83 godine koje nisu redovno dolazile na ginekološke preglede”, naglasila je Mutabdžija.

Ona je ukazala na to da je karcinom grlića materice potpuno izlječiv ako bude otkriven na vrijeme.

Mutabdžija je pozvala žene, posebno one od 25 do 65 godina koje dugo nisu bile na ginekološkom pregledu, da urade skrining.

Ćosić je rekao da će Gradska uprava u potpunosti finansirati preglede, te da akciju nastaviti ako bude veliko interesovanje.

On je naveo da je Gradska uprava u dogovoru sa Bolnicom “Srbija” u procesu formiranja gradskog udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke.

Osim ove akcije, Ćosić je podsjetio da je grad Istočno Sarajevo pomogao uvođenje besplatnog broja za građane, podržavao specijalizacije ljekara, te sa gradskim opštinama Pale, Istočno Novo Sarajevo i Trnovo, sufinansirao izgradnju novog parkinga.

Ćosić je najavio da će za dvadesetak dana biti završen tender za izgradnju parka velikana srpskog zdravstva u krugu bolnice vrijedan oko 600.000 KM.

Besplatne preglede moguće je zakazati na besplatan broj telefona 0800 50 601 od 8.00 do 10.00 časova.

Categories:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *