PREPORUKE ZA ZAŠTITU OD VISOKIH TEMPERATURA

JZU BOLNICA ISTOČNO SARAJEVO Nekategorisano PREPORUKE ZA ZAŠTITU OD VISOKIH TEMPERATURA
0 Comments

“Zbog posljedica visokih temperatura u Bolnici “Srbija” proteklih dana adekvatno je zbrinuto nekoliko pacijenata koji su imali simptome mučnine, povraćanja, vrtoglavice i glavobolje”, istakla je dr Ivana Bjelogrlić, specijalista interne medicine-supspecijalista nefrologije.

Ona je naglasila da zbog jako visokih temperatura, zaposleni u zdravstvu imaju kontakta sa pacijentima koji se jave sa određenim simptomima uslijed izlaganja toploti.

Prema njenim riječima pacijenti se češće javljaju primarno u hitnu pomoć, ali sporadično se desi i nekoliko slučajeva koji se jave u bolnicu i ukaže im se medicinska pomoć.

“U slučaju da osjetite vrtoglavicu, nemoć, slabost, imate jaku glavobolju, jako ste žedni, potrebno je da se umirite, pijete tečnosti, sjednete u rashlađenu prostoriju, izmjerite temperaturu i potražite pomoć. U stanjima kada osjetite zujanje u ušima, probleme sa vidom, nerazuman govor, nemir, potrebno je odmah javiti se ljekaru”, upozorila je dr Bjelogrlić.

Ona je navela nekoliko preporuka kako se zaštititi od visokih temperatura, a to je da pijete redovno negaziranu običnu ili mineralnu vodu i niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera, izbjegavate boravak na suncu u periodu od 10.00 do 17.00 časova, naročito trudnice, djeca, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s hroničnim bolestima.

Nosite laganu i široku odjeću od prirodnih materijala, ukoliko idete vani stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočare. Koristite laganu posteljinu, jedite češće male i tekuće obroke, izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama, jedite supu, što više svježeg voća. Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, dodala je dr Bjelogrlić.

“Izbjegavajte naporan fizički rad u toku dana, izbjegavajte izlaganje djece mlađe od šest mjeseci direktnom suncu, ne ostavljajte djecu i životinje u parkiranom vozilu, koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja”, naglasila je dr Bjelogrlić.

Ona kaže da je potrebno da rashladite prostor u kojem boravite tako što ćete održavati dnevnu sobnu temperaturu ispod 30 stepeni celzijusa, koristite hladniji noćni zrak, otvorite sve prozore i rashladite prostorije.

“Osobu koja se ne osjeća dobro i ima neke od navedenih simptoma, potrebno je smjestiti u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, raskomotiti je, stavljati hladne obloge na vrat, pazuhe, glavu i potiljak, sve dok se temperatura ne vrati u normalu”, pojasnila je dr Bjelogrlić.

Categories:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *